Triggerpunktnåling

Triggerpunktbehandling med nåler (TPN), også kalt dry needling eller intramuskulær stimulering, er en invasiv prosedyre der en akupunkturnål settes inn i hud og muskulatur. Som navnet tilsier er TPN rettet mot triggerpunkt.

Triggerpunkt blir definert som et (hyper) irritabelt punkt i skjelettmuskulatur som føles som et stramt bånd. Aktive triggerpunkt kan spontant gi lokal smerte i nærheten av triggerpunktet, eller de kan gi referert smerte til andre steder enn der triggerpunktet er. De kan forårsake muskelsvakhet, bevegelsesinnskrenkning og ulike autonome fenomener.

Latente triggerpunkt forårsaker ikke lokal eller referert smerte uten at de blir stimulert, men de kan bidra til nedsatt funksjon i pasientens bevegelsesapparat. Identifisering av triggerpunktene skjer ved palpasjon under en vanlig manuellterapeutisk undersøkelse. Når man palperer et triggerpunkt kjennes et stramt bånd, pasientens smerter blir reprodusert, og en såkalt lokal ”twitch-respons” kan forekomme. ”Twitch-respons” er en ufrivillig kontraksjon av muskelfibrene i det stramme båndet som følge av en spinal refleks.

Triggerpunktbehandling med nåler er en særdeles målrettet og effektiv metode til å deaktivere pasientens aktive muskulære triggerpunkter og gir effektiv smertelindring.